
- Piły ubojowe
- Piły rozbiorowe
- Piły do mostka
- Piły tarczowe
- Nożyce do nóg, rogów, mostka, głowy
- Urządzenia do usuwania rdzenia kręgowego
- Noże do skórowania
- Oczyszczacze parowe
- Aparaty ubojowe
- Stymulatory elektryczne
- Urządzenia do zrywania sadła
- Aparaty do zarabiania jelita wieprzowego
- Urządzenia do drobiu
- Urządzenia do przetwórstwa rybnego
- Urządzenia do mycia
- Noże krążkowe
- Automaty do rozpoławiania tusz
- Stabilizatory
- Ostrzałki
- Inne urządzenia
- Skanery mięsa
- Maszyny do usuwania szczeciny
- Dwubiegowe Maszyny Czyszczące Żwacze
- Urządzenia rozdrabniające
- Łapy gumowe do szczeciniarek


La Parmentiere - 470P - 570P - 670P - 680P - 880P - 980P
CEL
Celem użycia dwubiegowych maszyn czyszczących żwacze jest mycie, oparzanie i bielenie wewnętrznej powierzchni żwaczy wołowych, żwaczy jagnięcych i owczych, żołądków wieprzowych, reniny oraz ksiąg bydła. Obróbka żwaczy oraz żołądków jest wykonywana przy dużych, natomiast ksiąg przy niskich prędkościach.
PRACA
Dwubiegowe maszyny czyszczące żwacze umożliwiają przeprowadzanie trzech faz obróbki żwaczy i ksiąg w trakcie jednej operacji w bardzo krótkim czasie. Te trzy fazy powinny być normalnie wykonywane jedna po drugiej w następującej kolejności:
- Dokładne mycie przetwarzanych odpadków oraz całkowite opróżnienie zawartości żołądków.
- Parzenie umożliwia oddzielenie membran śluzowych.
- Bielenie poprzez usunięcie wewnętrznych membran śluzowych.
W momencie zakończenia każdej operacji, żwacze wołowe i cielęce oraz żwacze owcze wychodzą z maszyny całkowicie czyste. Oczywistym jest, iż efekt ten uzyskiwany jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych.
Specyficzna forma pokrywy, idealnie gładka i wyposażona w szprychy, posiada trzy zalety.
- Włókna żwaczy oraz ksiąg pozostają nienaruszone i w najmniejszym nawet stopniu uszkodzone.
- Utrata wagi jest szczególnie mała.
- Wymagana prace jest wykonywana w bardzo krótkim okresie czasu, ponieważ zawartość żołądka jest usuwana między szprychami obrotowej pokrywy: ok. 9 minut dla ksiąg, i 5 do 6 minut dla żwaczy
Optymalna wydajność godzinna (patrz tabela).
Ponieważ waga żwaczy może wynosić od 8 (byczki) do 16 kg (krowy), wydajność może się różnić w stosunku jednego lub dwóch. We Francji średnia waga wynosi między 10 a 12 kg. (Wydajność dla 12 kg żwaczy została przedstawiona w tabelach poniżej).
Godzinna wydajność | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Typ 470P | Typ 570P | Typ 670P | Typ 680P | Typ 880P | Typ 980P | |
Bydło - 16 kg żwaczy | PO: 14 P+B: 8+8 |
PO: 35 p+B: 20+20 |
PO: 55 P+B: 32+32 |
PO: 85 P+B: 48+48 |
PO: 140 P+B: 80+80 |
PO: 180 P+B: 100+100 |
Bydło - 12 kg żwaczy | PO: 21 P+B: 12+12 |
PO: 50 P+B: 28+28 |
PO: 70 P+B: 40+40 |
PO: 110 P+B: 64+64 |
PO: 180 P+B: 104+104 |
PO: 220 P+B: 130+130 |
Bydło - 8 kg żwaczy | PO: 28 P+B: 16+16 |
PO: 70 P+B: 40+40 |
PO: 110 P+B: 65+65 |
PO: 170 P+B: 100+100 |
PO: 280 P+B: 160+160 |
PO: 340 P+B: 190+190 |
Baranina - Jagnięcina - 1 kg żwaczy | 280 | 640 | 1000 | 1600 | 2560 | 3072 |
Wieprzowina - 0,7 kg żołądka | 500 | 1200 | 1750 | 2500 | 3500 | 4200 |
* - PO = Tylko żwacz, P+B= Żwacz i Księgi
Cechy
- Wszystkie maszyny 18/10, ramy oraz zewnętrzne izolacje wykonane są ze stali nierdzewnej. Moc silnika w zależności od modelu (patrz ostatnia tabela).
- Gorąca i zimna woda bieżąca (patrz ostatnia tabela).
- Maszyny wyposażone stożkowate dysze wytrysku, umożliwiają redukcję zużycia gorącej wody do niezbędnego minimum. Maszyny są bardzo wydajne i ich konserwacja jest prosta: nie jest wymagane chłodzenie.
- Drzwi otwierają się o kąt 180°
- Drzwi zatrzaskowe umożliwiają dostęp do wnętrza celem czyszczenia maszyny, co z kolei zapewnia maksimum higieny. Na zewnątrz drzwi, korytarze bezpieczeństwa połączone są z maszynami.
- Mycie maszyn powinno być wykonywane zgodnie z indywidualną instalacją (na specjalne życzenie).
- Wszystkie modele maszyn czyszczących żwacze są wyposażone w drzwi z pneumatycznymi podnośnikami (6 bar) umożliwiające ich otwieranie i zamykanie za pomocą zdalnego sterowania, zapełniając racjonalne działanie i bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa dla użytkownika.
- Maszyny objęte są 3-letnią gwarancją, z wyłączeniem ponadwymiarowych silników, które muszą być zabezpieczone dwubiegowo za pomocą oddzielnych włączników.
- Załadunek przypadający na operację (patrz tabela).
Załadunek / operacja | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Gatunek zwierzęcia | Typ 470P | Typ 570P | Typ 670P | Typ 680P | Typ 880P | Typ 980P |
Bydło | Maks.: 2/4 żwaczy 35 kg Przykłady załadunku: -2 żwaczy, 16 kg -3 żwaczy, 12 kg -4 żwaczy, 8 kg 1/2 księga : 5/10 |
Maks.: 5/10 żwaczy 80 kg Przykłady załadunku: -5 żwaczy, 16 kg -7 żwaczy, 12 kg -10 żwaczy, 8 kg 1/2 księga: 10/20 |
Maks.: 8/16 żwaczy 125 kg Przykłady załadunku: -8 żwaczy, 16 kg -10 żwaczy, 12 kg -16 żwaczy, 8 kg 1/2 księga: 20/40 |
Maks.: 12/24 żwaczy 190 kg Przykłady załadunku: -12 żwaczy, 16 kg -16 żwaczy, 12 kg -24 żwaczy, 8 kg 1/2 księga: 30/60 |
Maks.: 20/40 żwaczy 320 kg Przykłady załadunku: -20 żwaczy, 16 kg -26 żwaczy, 12 kg -40 żwaczy, 8 kg 1/2 księga: 60/120 |
Maks.: 24/48 390 kg Przykłady załadunku: -24 żwaczy, 16 kg - 31 żwaczy, 12 kg -48 żwaczy, 8 kg 1/2: księga: 72/148 |
Baranina - Jagnięcina | 35 żwaczy, 1 kg | 80 żwaczy, 1 kg | 125 żwaczy, 1 kg | 190 żwaczy, 1 kg | 320 żwaczy, 1 kg | 400 żwaczy, 1 kg |
Wieprzowina | 50 żołądków, 0,7 kg | 120 żołądków, 0,7 kg | 175 żołądków, 0,7 kg | 250 żołądków, 0,7 kg | 350 żołądków, 0,7 kg | 420 żołądków, 0,7 kg |
WAŻNE
Aby uzyskać optymalne wykorzystanie maszyny, proponujemy zastosować termostatyczny mikser przeciwprądowy z termometrem pomiaru temperatury. Sprzęt ten jest dostarczany na życzenie przez LA PARMENTIERE.
Typ | Moc w KW | Stosunek płynności w L/H | |
---|---|---|---|
gorące | zimne | ||
470P | 5,5/3,7 | 1000 | 1200 |
570P | 6 | 1200 | 1500 |
670P | 9/6,8 | 1500 | 2000 |
680P | 13,2/9,2 | 2000 | 2500 |
880P | 22/16 | 2500 | 2500 |
980P | 30/22 | 3000 | 3000 |
OPCJA
Wszystkie maszyny mogą być wyposażone w automatyczną szafkę, która umożliwi otrzymanie optymalnego ustawienia w czasie, kiedy produkty przebywają wewnątrz maszyny. Zalety tej opcji są znaczne, jak wyszczególniono poniżej:
- Ekonomia wypełniania nadzieniem, ponieważ istotnym jest utrzymanie maszyny pod stałą kontrolą.
- Zużycie mniejszej ilości wody i energii elektrycznej.
- Pozwala na działanie w optymalnych warunkach.