Tech-Meat
Jarvis Polska: 470P - 570P - 670P - 680P - 880P - 980P

La Parmentiere - 470P - 570P - 670P - 680P - 880P - 980P

CEL
Celem użycia dwubiegowych maszyn czyszczących żwacze jest mycie, oparzanie i bielenie wewnętrznej powierzchni żwaczy wołowych, żwaczy jagnięcych i owczych, żołądków wieprzowych, reniny oraz ksiąg bydła. Obróbka żwaczy oraz żołądków jest wykonywana przy dużych, natomiast ksiąg przy niskich prędkościach.

PRACA
Dwubiegowe maszyny czyszczące żwacze umożliwiają przeprowadzanie trzech faz obróbki żwaczy i ksiąg w trakcie jednej operacji w bardzo krótkim czasie. Te trzy fazy powinny być normalnie wykonywane jedna po drugiej w następującej kolejności:

  1. Dokładne mycie przetwarzanych odpadków oraz całkowite opróżnienie zawartości żołądków.
  2. Parzenie umożliwia oddzielenie membran śluzowych.
  3. Bielenie poprzez usunięcie wewnętrznych membran śluzowych.

W momencie zakończenia każdej operacji, żwacze wołowe i cielęce oraz żwacze owcze wychodzą z maszyny całkowicie czyste. Oczywistym jest, iż efekt ten uzyskiwany jest bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych.

Specyficzna forma pokrywy, idealnie gładka i wyposażona w szprychy, posiada trzy zalety.

  1. Włókna żwaczy oraz ksiąg pozostają nienaruszone i w najmniejszym nawet stopniu uszkodzone.
  2. Utrata wagi jest szczególnie mała.
  3. Wymagana prace jest wykonywana w bardzo krótkim okresie czasu, ponieważ zawartość żołądka jest usuwana między szprychami obrotowej pokrywy: ok. 9 minut dla ksiąg, i 5 do 6 minut dla żwaczy

Optymalna wydajność godzinna (patrz tabela).

Ponieważ waga żwaczy może wynosić od 8 (byczki) do 16 kg (krowy), wydajność może się różnić w stosunku jednego lub dwóch. We Francji średnia waga wynosi między 10 a 12 kg. (Wydajność dla 12 kg żwaczy została przedstawiona w tabelach poniżej).

Godzinna wydajność
  Typ 470P Typ 570P Typ 670P Typ 680P Typ 880P Typ 980P
Bydło - 16 kg żwaczy PO: 14
P+B: 8+8
PO: 35
p+B: 20+20
PO: 55
P+B: 32+32
PO: 85
P+B: 48+48
PO: 140
P+B: 80+80
PO: 180
P+B: 100+100
Bydło - 12 kg żwaczy PO: 21
P+B: 12+12
PO: 50
P+B: 28+28
PO: 70
P+B: 40+40
PO: 110
P+B: 64+64
PO: 180
P+B: 104+104
PO: 220
P+B: 130+130
Bydło - 8 kg żwaczy PO: 28
P+B: 16+16
PO: 70
P+B: 40+40
PO: 110
P+B: 65+65
PO: 170
P+B: 100+100
PO: 280
P+B: 160+160
PO: 340
P+B: 190+190
Baranina - Jagnięcina - 1 kg żwaczy 280 640 1000 1600 2560 3072
Wieprzowina - 0,7 kg żołądka 500 1200 1750 2500 3500 4200

* - PO = Tylko żwacz, P+B= Żwacz i Księgi

Cechy

  • Wszystkie maszyny 18/10, ramy oraz zewnętrzne izolacje wykonane są ze stali nierdzewnej. Moc silnika w zależności od modelu (patrz ostatnia tabela).
  • Gorąca i zimna woda bieżąca (patrz ostatnia tabela).
  • Maszyny wyposażone stożkowate dysze wytrysku, umożliwiają redukcję zużycia gorącej wody do niezbędnego minimum. Maszyny są bardzo wydajne i ich konserwacja jest prosta: nie jest wymagane chłodzenie.
  • Drzwi otwierają się o kąt 180°
  • Drzwi zatrzaskowe umożliwiają dostęp do wnętrza celem czyszczenia maszyny, co z kolei zapewnia maksimum higieny. Na zewnątrz drzwi, korytarze bezpieczeństwa połączone są z maszynami.
  • Mycie maszyn powinno być wykonywane zgodnie z indywidualną instalacją (na specjalne życzenie).
  • Wszystkie modele maszyn czyszczących żwacze są wyposażone w drzwi z pneumatycznymi podnośnikami (6 bar) umożliwiające ich otwieranie i zamykanie za pomocą zdalnego sterowania, zapełniając racjonalne działanie i bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa dla użytkownika.
  • Maszyny objęte są 3-letnią gwarancją, z wyłączeniem ponadwymiarowych silników, które muszą być zabezpieczone dwubiegowo za pomocą oddzielnych włączników.
  • Załadunek przypadający na operację (patrz tabela).
Załadunek / operacja
Gatunek zwierzęcia Typ 470P Typ 570P Typ 670P Typ 680P Typ 880P Typ 980P
Bydło Maks.: 2/4 żwaczy
35 kg

Przykłady załadunku:
-2 żwaczy, 16 kg
-3 żwaczy, 12 kg
-4 żwaczy, 8 kg

1/2 księga : 5/10
Maks.: 5/10 żwaczy
80 kg

Przykłady załadunku:
-5 żwaczy, 16 kg
-7 żwaczy, 12 kg
-10 żwaczy, 8 kg

1/2 księga: 10/20
Maks.: 8/16 żwaczy
125 kg

Przykłady załadunku:
-8 żwaczy, 16 kg
-10 żwaczy, 12 kg
-16 żwaczy, 8 kg

1/2 księga: 20/40
Maks.: 12/24 żwaczy
190 kg

Przykłady załadunku:
-12 żwaczy, 16 kg
-16 żwaczy, 12 kg
-24 żwaczy, 8 kg

1/2 księga: 30/60
Maks.: 20/40 żwaczy
320 kg

Przykłady załadunku:
-20 żwaczy, 16 kg
-26 żwaczy, 12 kg
-40 żwaczy, 8 kg

1/2 księga: 60/120
Maks.: 24/48
390 kg

Przykłady załadunku:
-24 żwaczy, 16 kg
- 31 żwaczy, 12 kg
-48 żwaczy, 8 kg

1/2: księga: 72/148
Baranina - Jagnięcina 35 żwaczy, 1 kg 80 żwaczy, 1 kg 125 żwaczy, 1 kg 190 żwaczy, 1 kg 320 żwaczy, 1 kg 400 żwaczy, 1 kg
Wieprzowina 50 żołądków, 0,7 kg 120 żołądków, 0,7 kg 175 żołądków, 0,7 kg 250 żołądków, 0,7 kg 350 żołądków, 0,7 kg 420 żołądków, 0,7 kg

WAŻNE
Aby uzyskać optymalne wykorzystanie maszyny, proponujemy zastosować termostatyczny mikser przeciwprądowy z termometrem pomiaru temperatury. Sprzęt ten jest dostarczany na życzenie przez LA PARMENTIERE.

Typ Moc w KW Stosunek płynności w L/H
gorące zimne
470P 5,5/3,7 1000 1200
570P 6 1200 1500
670P 9/6,8 1500 2000
680P 13,2/9,2 2000 2500
880P 22/16 2500 2500
980P 30/22 3000 3000

OPCJA
Wszystkie maszyny mogą być wyposażone w automatyczną szafkę, która umożliwi otrzymanie optymalnego ustawienia w czasie, kiedy produkty przebywają wewnątrz maszyny. Zalety tej opcji są znaczne, jak wyszczególniono poniżej:

  • Ekonomia wypełniania nadzieniem, ponieważ istotnym jest utrzymanie maszyny pod stałą kontrolą.
  • Zużycie mniejszej ilości wody i energii elektrycznej.
  • Pozwala na działanie w optymalnych warunkach.